Τον τέταρτο κύκλο τού σεμιναρίου με θέμα «Ποιμαντική υποστήριξη της Νεότητας, χαρακτηριστικά – ιδιαιτερότητες – παρεμβάσεις» παρακολούθησαν χθες το πρωί στην αίθουσα ομιλιών του Κέντρου Νεότητος «Νέοι Ορίζοντες» στο Αίγιο, δεκάδες κληρικοί από την Αιγιάλεια και τα Καλάβρυτα, στο πλαίσιο των επιμορφώσεών τους που πραγματοποιεί η Ιερά Μητρόπολις σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμορφώσεως Κληρικών της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.
Προσκεκλημένοι ομιλητές ήταν ο Δρ Θεολογίας – καθηγητής Μουσικής Ηλίας Λιαμής, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα «Πώς σκέφτεται ένας νέος σήμερα; Με ποιους τρόπους προσεγγίζεται;» και ο Ψυχολόγος Γεώργιος Κίσσας, που ανέπτυξε το θέμα «Η Θρησκευτικότητα των παιδιών και των εφήβων σε συνδυασμό με τα αναπτυξιακά και ψυχολογικά χαρακτηριστικά τους».
Την έναρξη κήρυξε ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Καλαβρύτων και Αιγιαλείας π. Ιωακείμ Βενιανάκης, ο οποίος, αφού πρώτα μετέφερε τις ευλογίες τού Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ. Αμβροσίου, παρουσίασε ένα σύντομο βιογραφικό των προσκεκλημένων.
Οι δύο ομιλητές ανέλυσαν με πολύ ωραίο και απλό τρόπο τα θέματά τους, εστιάζοντας περισσότερο στο γεγονός ότι ο σημαντικότερος παράγοντας, πέρα από κάθε μορφή περιεχομένου ή μεθοδολογίας, σε κάθε είδους αγωγή, είναι το παράδειγμα του διδάσκοντος, δηλαδή των γονέων, των φίλων, των δασκάλων και των λοιπών ενηλίκων που διδάσκουν ως επί το πλείστον τα παιδιά.
Όπως τόνισαν, ουσιαστική γνώση είναι η γνώση που αποκτάται διά της εμπειρίας. Αυτή που αφορά στον όλο άνθρωπο – σώμα, καρδιά, ψυχή, μυαλό. Οι πληροφορίες δεν αρκούν. Μόνο ό,τι γνωρίζουμε εμπειρικά και αλλάζει τη ζωή μας είναι σταθερή γνώση. Γι’ αυτό είναι προτιμότερη μια ώρα συμμετοχής στη Θεία Λειτουργία παρά δέκα ώρες μάθημα περί Θείας Λειτουργίας.
Παράλληλα, ανέφεραν πως η ετοιμότητα που έχει το παιδί για θρησκευτική αγωγή σε κάθε περίοδο της ζωής του δεν είναι κάτι το στατικό. Δεν περιμένουμε δηλαδή παθητικά το παιδί να ωριμάσει πρώτα, ώστε μετά να του προσφέρουμε την καινούργια γνώση. Αντιθέτως, με ενεργητικό τρόπο μπορούμε να προετοιμάζουμε το παιδί και να το βοηθούμε στην ανάπτυξή του. Και αυτό κυρίως γίνεται με τις εμπειρίες που αποκτά στη ζωή του.
Τέλος, τόνισαν πως κέντρο ζωής τής οικογένειας και γενικότερα της κοινωνίας είναι η Εκκλησία, μέσα από την οποία οι νέοι λαμβάνουν όλα εκείνα τα απαραίτητα εφόδια για να γίνουν ηθικοί και χρήσιμοι άνθρωποι.
Ακολούθησε εποικοδομητική συζήτηση με τους ιερείς, την οποία συντόνισε ο Πρωτοσύγκελος π. Ιωακείμ Βενιανάκης.
Να σημειωθεί πως η χθεσινή συνάντηση ήταν η τέταρτη για το φετινό σεμινάριο – εκπαιδευτικό πρόγραμμα των ιερέων τής τοπικής Εκκλησίας. Θα ακολουθήσει άλλη μία, η τελευταία για φέτος, που θα πραγματοποιηθεί στις 19 Ιουνίου, αυτή τη φορά στα Καλάβρυτα και συγκεκριμένα στο Καλλιμανοπούλειο Ίδρυμα.