Μπορεί μία και μόνο αλλαγή στη διατροφή να προστατεύσει από το Πάρκινσον;
Η απάντηση φαίνεται πως είναι καταφατική, σύμφωνα με τα ευρήματα νέας επιστημονικής μελέτης από το Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας Τσάλμερς στη Σουηδία!
Σύμφωνα με τα σχετικά ευρήματα που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Scientific Reports, μια πρωτεΐνη που ονομάζεται παρβαλβουµίνη είναι αυτή που δρα ευεργετικά στον εγκέφαλο, μειώνοντας τον κίνδυνο εκδήλωσης της εκφυλιστικής νόσου του νευρικού συστήματος.
Τακτική κατανάλωση ψαριού = ενισχυμένη προστασία από το Πάρκινσον
Στόχος των ερευνητών από το σουηδικό πανεπιστήμιο ήταν να ρίξουν περισσότερο φως στη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης ψαριού και της μακροπρόθεσμης νευρολογικής υγείας.
Ως «αποτύπωμα» του Πάρκινσον στον εγκέφαλο θεωρείται η συσσώρευση μιας πρωτεΐνης που ονομάζεται άλφα συνουκλεΐνη, η οποία έχει πάρει γι’ αυτόν τον λόγο το προσωνύμιο «πρωτεΐνη του Πάρκινσον».
Αυτό που διαπίστωσαν οι ερευνητές μέσα από τη μελέτη τους είναι ότι η παρβαλβουµίνη σχηματίζει συμπλέγματα που προσκολλώνται στην άλφα συνουκλεΐνη και την «περισυλλέγουν», αποτρέποντας τη συσσώρευσή της στον εγκέφαλο.
«Η παρβαλβουµίνη συγκεντρώνει την πρωτεΐνη του Πάρκινσον κι έτσι δεν της επιτρέπει να συσσωρευτεί και να σχηματίσει επικίνδυνα συμπλέγματα» εξηγεί η Pernilla Wittung-Stafshede, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Τσάλμερς επικεφαλής συντάκτρια της μελέτης.
Δεδομένου ότι η περιεκτικότητα ορισμένων ψαριών σε παρβαλβουµίνη είναι τεράστια, μια αύξηση της ποσότητας ψαριού στη διατροφή μπορεί να αποτελέσει μια πολύ απλή αλλά αποτελεσματική στρατηγική πρόληψης του Πάρκινσον. Σύμφωνα με τους ερευνητές, ιδιαίτερα πλούσια σε παρβαλβουµίνη είναι ψάρια όπως η ρέγγα, ο μπακαλιάρος, ο κυπρίνος, ο σολομός και το λυθρίνι.
Ποια συμπτώματα προκαλεί το Πάρκινσον
1. Τρέμουλο: Το τρέμουλο των δαχτύλων, του κεφαλιού ή του σαγονιού σε κατάσταση ηρεμίας αποτελεί κοινό σύμπτωμα σε αρχικό στάδιο του Πάρκινσον. – Πότε το σύμπτωμα είναι φυσιολογικό: Το τρέμουλο είναι σύνηθες μετά από έντονη σωματική δραστηριότητα, λόγω στρες ή μετά από έναν τραυματισμό.
2. Αλλαγή στον τρόπο γραφής: Τα άτομα με Πάρκινσον παρουσιάζουν συχνά αλλαγές στον τρόπο που γράφουν. Η συνηθέστερη αλλαγή είναι τα γράμματα να γίνονται όλο και μικρότερα σε μέγεθος –σύμπτωμα που ονομάζεται μικρογραφία– και οι αποστάσεις μεταξύ των λέξεων να μειώνονται. – Πότε το σύμπτωμα είναι φυσιολογικό: Ο γραφικός χαρακτήρας μπορεί να αλλάξει καθώς μεγαλώνουμε, για παράδειγμα λόγω δυσκαμψίας των χεριών και των δαχτύλων ή επιδείνωσης της όρασης.
3. Απώλεια όσφρησης: Η αποδυνάμωση της όσφρησης είναι χαρακτηριστική στο Πάρκινσον. Για παράδειγμα, το άτομο δυσκολεύεται να εντοπίσει και να αναγνωρίσει τη μυρωδιά της μπανάνας ή της γλυκόριζας. – Πότε το σύμπτωμα είναι φυσιολογικό: Η απώλεια όσφρησης μπορεί να οφείλεται σε κάποια αλλεργία, σε γρίπη ή κρυολόγημα και στην περίπτωση αυτή είναι παροδική.
4. Δυσκολίες στον ύπνο: Οι νευρικές κινήσεις στον ύπνο είναι ένα ακόμη τυπικό σύμπτωμα της νόσου Πάρκινσον. Ο/η σύντροφος είναι συνήθως το άτομο που επισημαίνει το πρόβλημα ώστε να αναζητηθεί η συμβουλή του γιατρού. – Πότε το σύμπτωμα είναι φυσιολογικό: Οι κινήσεις του σώματος και ιδίως των άκρων είναι ως έναν βαθμό φυσιολογικές σε κάθε ηλικία, κυρίως στα πρώτα και πιο ελαφρά στάδια του ύπνου.
5. Δυσκολίες στην κίνηση: Ένα αρχικό σύμπτωμα του Πάρκινσον είναι η δυσκαμψία και ο πόνος στους ώμους ή στα ισχία κατά το περπάτημα. – Πότε το σύμπτωμα είναι φυσιολογικό: Η δυσκαμψία είναι ως έναν βαθμό φυσιολογική το πρωί, όμως υποχωρεί σταδιακά μέσα στην ημέρα όσο κινούμαστε. Επίσης, ένας τραυματισμός συνοδεύεται από δυσκολίες στην κίνηση μέχρι την πλήρη επούλωσή του. Τέλος, η δυσκαμψία και η βραδυκινησία μπορεί να οφείλονται σε άλλη νόσο, όπως η αρθρίτιδα.
6.Καμπούριασμα: Η αλλαγή της φυσιολογικής στάσης του σώματος, κυρίως το καμπούριασμα της πλάτης και η κλίση του σώματος στο πλάι, είναι χαρακτηριστική στα άτομα με Πάρκινσον. – Πότε το σύμπτωμα είναι φυσιολογικό: Ο πόνος από έναν τραυματισμό μπορεί να είναι η αιτία της παροδικής αλλαγής στη στάση του σώματος.
7.Ζαλάδα ή τάση λιποθυμίας: Η ζαλάδα και η τάση λιποθυμίας, ιδίως κατά την απότομη αλλαγή στάσης του σώματος, είναι ενδείξεις υπότασης και μπορεί να συνδέονται με τη νόσο Πάρκινσον. – Πότε το σύμπτωμα είναι φυσιολογικό: Η απότομη πτώση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα ή μια διατροφική έλλειψη μπορεί να είναι η αιτία των συμπτωμάτων. Η αξιολόγηση από γιατρό κρίνεται απαραίτητη όταν οι κρίσεις είναι συχνές.
8. «Προσωπείο»: Ένα ιδιαίτερο σύμπτωμα του Πάρκινσον είναι το λεγόμενο «προσωπείο» (facial masking), όταν δηλαδή το πρόσωπο του ασθενούς έχει μια μόνιμη έκφραση λύπης, θυμού κ.λπ. χωρίς να είναι συναισθηματικά φορτισμένος. – Πότε το σύμπτωμα είναι φυσιολογικό: Κάτι αντίστοιχο μπορεί να προκληθεί από ορισμένα φάρμακα, ωστόσο το σύμπτωμα υποχωρεί όταν ολοκληρωθεί η αγωγή.
9.Αλλαγές στη φωνή: Η χαμηλή ένταση ή η τραχύτητα της φωνής είναι συνήθεις αλλαγές που παρατηρούνται σε περίπτωση Πάρκινσον. – Πότε το σύμπτωμα είναι φυσιολογικό: Μια ίωση ή κάποια άλλη λοίμωξη μπορεί να προκαλέσουν προσωρινά αλλαγές στη φωνή.
10. Δυσκοιλιότητα: Οι αλλαγές στη γαστρεντερική λειτουργία είναι ένα σύνηθες πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα άτομα με Πάρκινσον. – Πότε το σύμπτωμα είναι φυσιολογικό: Η δυσκοιλιότητα είναι ένα πολύ κοινό πρόβλημα σε όλες τις ηλικίες και συνήθως οφείλεται στη χαμηλή πρόσληψη φυτικών ινών από τη διατροφή ή στα χαμηλά επίπεδα ενυδάτωσης.
Πηγή: onmed.gr