Πάνδημα τα Καλάβρυτα τίμησαν σήμερα τη μνήμη των αδίκως εκτελεσθέντων από τα γερμανικά στρατεύματα Κατοχής την 13η Δεκεμβρίου 1943, οπότε και συντελέστηκε το μεγαλύτερο και απεχθέστερο έγκλημα πολέμου στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.
Το πρωί στον Καθεδρικό Ιερό Ναό της μαρτυρικής πόλης τελέστηκε Αρχιερατικό συλλείτουργο με την συμμετοχή των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλου και Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβροσίου, ενώ μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας τελέστηκε ιερό μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των αδικοχαμένων αδελφών μας, παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου.
Απευθυνόμενος στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Αμβρόσιος, αφού πρώτα τον ευχαρίστησε για την σημερινή παρουσία του (τη δεύτερη μέσα σε τρία χρόνια) στα Καλάβρυτα, τόνισε τα εξής: «Εξοχώτατε, οι λαοί σήμερα δεν σφάζονται με όπλα. Σφάζονται… πολιτισμικά! Και σήμερα η Ελλάδα μας κινδυνεύει να χάσει ένα ακόμα κομμάτι της, τη Μακεδονία μας! Γι’ αυτό και σας ικετεύω να εξαντλήσετε όλη τη δύναμη που έχετε ώστε να μην χαθεί αυτό το κομμάτι της πατρίδος μας. Ας προσευχηθούμε να μην κλάψουμε στο μέλλον κι άλλες εθνικές απώλειες και να μην δούμε να γίνεται πραγματικότητα το όραμα κάποιων άθεων, δηλαδή μία Ευρώπη άθρησκη!».
Στη συνέχεια κλήρος και λαός μετέβησαν στον τόπο εκτελέσεως (λόφος του Καπή) όπου τελέστηκε αρχιερατικό τρισάγιο και αμέσως μετά ακολούθησε κατάθεση στεφάνων.
«Τιμούμε σήμερα ευλαβικά την ιερή μνήμη των τραγικών θυμάτων αυτής της θηριωδίας. Σε αυτόν εδώ τον μαρτυρικό τόπο, στα Καλάβρυτα, συντελέσθηκε, στις 13 Δεκεμβρίου 1943, μία από τις πλέον βάρβαρες σφαγές. Συνεχίζουμε τον αγώνα δικαίωσης της θυσίας τους, στέλνοντας προς κάθε κατεύθυνση σε όλο τον κόσμο ηχηρό μήνυμα ειρήνης και αλληλεγγύης με βάση την ιστορία μας και τον πολιτισμό μας», τόνισε μεταξύ άλλων στο μήνυμά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Και συνέχισε ως εξής: «Και στη μνήμη όλων αυτών που χάθηκαν, πρέπει να μην παραβλέπουμε ότι ο κίνδυνος από τη ναζιστική θηριωδία δεν έχει περάσει. Στην Ευρώπη σήμερα ξεφυτρώνουν μορφώματα, τα οποία είναι ουσιαστικά -και δυστυχώς- συνεχιστές αυτής της θηριωδίας και της απάνθρωπης ιδεολογίας, αν μπορούμε να μιλάμε για ιδεολογία. Γι’ αυτό τον λόγο πρέπει να υπερασπισθούμε τον άνθρωπο, τη Δημοκρατία, το ίδιο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Πρέπει λοιπόν να μην επιτρέψουμε, ποτέ ξανά, σε τέτοια μορφώματα να καθορίζουν το μέλλον μας και, ιδιαίτερα, το μέλλον της ευρωπαϊκής δημοκρατίας και του ευρωπαϊκού πολιτισμού».
Οι φετινές εκδηλώσεις μνήμης για τα 75 χρόνια από τη ναζιστική θηριωδία ολοκληρώθηκαν το μεσημέρι με το γεύμα που παρέθεσε ο δήμος Καλαβρύτων στους επισήμους, εκεί όπου ο κ. Παυλόπουλος (στη σύντομη ομιλία του επισήμανε πως οι απαιτήσεις της Ελλάδας για το κατοχικό δάνειο και τις κάθε είδους αποζημιώσεις των θυμάτων του γερμανικού στρατού Κατοχής είναι νομικώς ενεργές και δικαστικώς επιδιώξιμες.
Μάλιστα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπενθύμισε τη δέσμευση που έλαβε πριν τρία χρόνια κατά το πρώτο προσκύνημά του στον μαρτυρικό τόπο των Καλαβρύτων. «Οι μνήμες που αναβλύζουν από το ιερό θυσιαστήριο των Καλαβρύτων μού στέλνουν, υπό την ιδιότητά μου ως Προέδρου της Δημοκρατίας, το πραγματικό μήνυμα του μαρτυρικού δήμου Καλαβρύτων. Μου επιβάλλουν το αυτονόητο, κατά την ιστορία μας και τον πολιτισμό μας, εθνικό χρέος, να μην υποστείλω την σημαία της δικαίωσης των σεπτών θυμάτων του Ολοκαυτώματος των Καλαβρύτων, εκπέμποντας και υπηρετώντας το διπλό μήνυμα: Δεν ξεχνάμε. Ποτέ ξανά!».
Λίγο πριν την ολοκλήρωση του γεύματος ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας έλαβε τον λόγο γνωστοποιώντας δύο πολύ σημαντικές πρωτοβουλίες του κατά την 40ετή ποιμαντική του διακονία στην Ιερά Μητρόπολη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας. Η πρώτη είναι η κυκλοφορία ενός Dvd που περιλαμβάνει μαρτυρίες επιζώντων και συγγενών θυμάτων από τα ναζιστικά στρατεύματα και η δεύτερη είναι η ανακάλυψη (από μέρους του) της διακήρυξης του Παλαιών Πατρών Γερμανού για την έναρξη του Αγώνα, η οποία αποδεικνύει περίτρανα ότι η Επανάσταση άρχισε στην Αγία Λαύρα στις 20 Μαρτίου του 1821, απαντώντας έτσι και στις φωνές αμφισβήτησης που κατά καιρούς έχουν υπάρξει.
Υπενθυμίζεται ότι το κείμενο της διακήρυξης είχε αναγνωσθεί από τον ίδιο στις 26 του περασμένου Ιανουαρίου και συγκεκριμένα στον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννου Καλλιθέας Αιγίου, κατά τον πρώτο εορτασμό για την επέτειο της Μυστικής Συνέλευσης της Βοστίτσας, προκαλώντας μάλιστα έκπληξη και ικανοποίηση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας που είχε παραστεί στις εορταστικές εκδηλώσεις και ο οποίος είχε λάβει ως δώρο από τον σεπτό Ποιμενάρχη μας τη διακήρυξη μέσα σε κάδρο.
Η διακήρυξη είχε δημοσιευθεί στις 6 Ιουνίου 1821 στην εφημερίδα «Le Constituttonnel» και ο ίδιος ο Σεβασμιώτατος την εντόπισε στην βιβλιοθήκη του Παρισιού, κατόπιν σχετικής έρευνας. «Αυτό με αξίωσε ο Θεός να το ανακαλύψω κάποια χρόνια πριν και το θεωρώ πάρα πολύ σημαντικό στοιχείο. Και βέβαια είναι κάτι που πρέπει να μείνει στην ιστορία, διότι λέμε για την Επανάσταση, ωστόσο δεν είχαμε αυτό το στοιχείο που αποτελεί ντοκουμέντο και μάλιστα από το εξωτερικό. Είναι μία προσφορά μου εθνική και τώρα, μαζί με την κατοχύρωση της Μυστικής Συνέλευσης της Βοστίτσας, νομίζω προς πρέπει να το γνωρίζει και ο κόσμος», κατέληξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας.