Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 2ου Αναπτυξιακού Συνεδρίου Αιγιαλείας που έλαβε χώρα το διήμερο 19-20 Οκτωβρίου στο «Πολύκεντρο» Εκθεσιακό Κέντρο στη Μυρτιά Αιγίου με παρουσία πλήθους αιρετών, εκπροσώπων φορέων καθώς και πολιτών της Αιγιάλειας.
Η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Αιγιαλείας έδωσε το παρών το Σάββατο 20 Οκτωβρίου στην 1η ενότητα: Πολιτισμός/Τουρισμός/Αθλητικός Τουρισμός, με την παρουσίαση που πραγματοποίησε η πρόεδρός της κα Μαρία Παπαχριστοπούλου με τίτλο «Ο πολιτισμός ως εργαλείο ανάπτυξης».
Στην παρουσίασή της η κα Παπαχριστοπούλου παρουσίασε το φάσμα των δραστηριοτήτων της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α., υπογραμμίζοντας τους στόχους της επιχείρησης που είναι η διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων καθ΄όλη τη διάρκεια της χρονιάς και δίνοντας έμφαση στις εκδηλώσεις που αποτελούν θεσμούς για την Αιγιάλεια. Πιο συγκεκριμένα έγινε αναλυτική αναφορά: α)στο Πάρκο των Χριστουγέννων, που εδώ και επτά χρόνια αποτελεί ένα θεματικό πάρκο που προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες από την ευρύτερη περιοχή και όχι μόνο, β)στις εκδηλώσεις «Εν συρμώ: Γιορτές του Οδοντωτού, που από το 2016 και κάθε Μάιο αναδεικνύουν τον οδοντωτό σιδηρόδρομο Διακοπτού – Καλαβρύτων μέσα από εκδηλώσεις που συνδυάζουν τον πολιτισμό, την ιστορία και το μοναδικό φυσικό περιβάλλον του Φαραγγιού του Βουραϊκού, γ) τα Οινοξένεια – Τοπία και γεύσεις της Αιγιάλειας που από το 2013 αποτελούν το θεσμό που αναδεικνύει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής μέσα από τους εκλεκτούς τοπικούς οίνους, την γαστρονομία και τον πολιτισμό και το μοναδικά τοπία της, δ) το Πολιτιστικό Καλοκαίρι με το πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων σε όλη την επικράτεια του δήμου.
Εκτός από τις εκδηλώσεις που έχουν γίνει θεσμοί για την περιοχή η πρόεδρος της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. , έδωσε το στίγμα κι άλλων συμπληρωματικών δράσεων της επιχείρησης σε αντικείμενα κοινωνικού ενδιαφέροντος όπως ο σχολικός εκφοβισμός, η πρόληψη από εξαρτησιογόνες ουσίες κ.α.
Με τον προτεινόμενο τρόπο και σχεδιασμό που πρέπει να υπάρξει για να έλθει η ανάπτυξη μέσω του πολιτισμού έκλεισε την ομιλία της η κα Παπαχριστοπούλου μέσω της εξής δέσμης δράσεων:
- Καταγραφή των δυνατοτήτων της περιοχής και των βασικών προϊόντων της Αιγιάλειας: ο αμπελώνας, η σταφίδα, το κρασί, τα εσπεριδοειδή, το ελαιόλαδο.
- Προώθηση και ανάδειξη τουριστικών αξιοθέατων της περιοχής: ο οδοντωτός Διακοπτού – Καλαβρύτων, το αρχαίο θέατρο Αιγείρας, η Αρχαία Ελίκη, η Λίμνη Τσιβλού, ο υδροβιότοπος της Αλυκής, τα Ύδατα της Στυγός, η αρχιτεκτονική του Τσίλερ στην πόλη κ.α.
- Επένδυση στο μέλλον: αφομοίωση της ταυτότητας της περιοχής και της τοπικής κολτούρας των παιδιών και των νεότερων γενιών και να συνδεσής της με αυτή μέσω δράσεων (π.χ. το Πάρκο των Χριστουγέννων, το φεστιβάλ «Εν συρμώ» όπου οργανώνονται εκπαιδευτικές δράσεις κ.α.).
Ύπαρξη κοινής πολιτικής του δήμου ως προς την πολιτιστική ταυτότητα, την προβολή της περιοχής και την τουριστική εξωστρέφεια.