Προτάσεις Ψυχράμη για ανάπτυξη παραλιακού μετώπου: “Το master plan να ανατεθεί σε μεγάλη εταιρεία, εξειδικευμένη σε τέτοιες μελέτες”

Η αξιοποίηση του παραλιακού µετώπου της Αιγιάλειας αποτελεί ένα κρίσιµο ζήτηµα που µπορεί να µεταµορφώσει την περιοχή σε έναν δυναµικό πόλο ανάπτυξης. Κατά την πρόσφατη συνεδρίαση της επιτροπής λογοδοσίας Δήμου Αιγιάλειας, η κ. Ψυχράµη παρουσίασε το όραµά της για τη συνολική ανάπλαση της παραλιακής ζώνης, αναδεικνύοντας τις προοπτικές που θα µπορούσαν να οδηγήσουν σε ανώτερη ποιότητα ζωής για τους κατοίκους και σε ενίσχυση της οικονοµικής και τουριστικής δραστηριότητας.

 

“‘Eχουμε την πλάτη γυρισμένη στη θάλασσα, παρότι γνωρίζουμε ότι είναι η κινητήριος δύναμη για την Αιγιάλεια” 

Η κ. Ψυχράµη ανέφερε: 

– «Έχουµε ένα τόσο εκτεταµένο θαλάσσιο µέτωπο και πολλοί διερωτώνται γιατί η Αιγιάλεια έχει µείνει ακόµα αναξιοποίητη και αυτό το θαλάσσιο µέτωπό της γιατί δεν αξιοποιείται. Μέχρι τώρα  έχουµε δει είναι κάποιες σηµειακές αν θέλετε ρυθµίσεις των πρώην δήµων,  άναρχες πολλές φορές µε πληθώρα αυθαιρεσιών πολλές φορές στο παραλιακό µέτωπο (βλέπε Κρυονέρι κ.λ.π.). Γι’ αυτό το λόγο δεν υπάρχει η δέουσα αλληλεπίδραση του θαλάσσιου µετώπου µε την κοινωνία. ∆εν υπάρχει µια ισορροπηµένη συνοχή που θα φέρει και την οικονοµική ανάπτυξη. 

Φαίνεται σαν να έχουµε γυρισµένη την πλάτη στη θάλασσα παρότι γνωρίζουµε ότι το θαλάσσιο µέτωπό µας, αποτελεί την κινητήριο δύναµη που θα οδηγήσει όλη την περιοχή σε ανώτερη στάθµη βιοτικού επιπέδου. Επίσης η προβολή της περιοχής αυτής πιστεύουµε ότι θα είναι καταλύτης για να   αναπτυχθεί όχι µόνο η Αιγιάλεια, αλλά η Αχαΐα, η ∆υτική Ελλάδα, και ακόµα και η Πελοπόννησος, αν εµείς προσέξουµε το παραλιακό µας µέτωπο και το δήµο µας και τα συγκριτικά του πλεονεκτήµατα γενικότερα».

 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Η κ. Ψυχράµη αναφέρθηκε σε µια σειρά προτάσεων που θα αναδείξουν το παραλιακό µέτωπο, αλλά θα συνδέσουν και όλο τον παραλιακό ∆ήµο και επεσήµανε:

– «Προτείνουµε να ξεκινήσει ένας διεθνής διαγωνισµός και να έρθουν αναγνωρισµένες εταιρείες όχι µόνο για το παραλιακό µέτωπο του Αιγίου, όχι µόνο για τη Χαρτοποιία που έχει αυτό το ιστορικό κτίριο, αλλά γενικότερα (αν θυµάστε είχαµε πει και από το 2022, ότι θα πρέπει να γίνουν µελέτες ανάπλασης του παραλιακού µετώπου) αρχής γενοµένης από την Αιγείρα,  Ακράτα, ∆ιακοπτό κλ.π. 

Κατά τη γνώµη µας θα πρέπει να υπάρχει µία συνοχή στην ανάπτυξη του παραλιακού µετώπου του θαλάσσιου µετώπου µας, η οποία ταυτόχρονα να σέβεται  και τα ιστορικά στοιχεία της περιοχής. Να µπορεί δηλαδή να συνδυάζει όχι µόνο τη θάλασσα, αλλά να έχει και δράσεις θαλάσσιες, αλλά να σέβεται την ιστορία της Ακράτας,  της Αιγείρας, του ∆ιακοπτού, του Αιγίου, ταυτόχρονα συνδυάζοντας την ιστορική και πολιτιστική µας κληρονοµιά . 

‘Ετσι ώστε να µπορέσουµε να  γίνουµε πόλος ανάπτυξης. Επειδή ακριβώς έχουµε και πλούσια ιστορία και πλούσια παραγωγική ενδοχώρα, η οποία αυτή τη στιγµή, φαίνεται αποκοµµένη από τη θάλασσα, γιατί δεν έχουµε υποδοµές, δεν έχουµε  δρόµους. Γι΄ αυτό θα συµφωνήσω απόλυτα µε τη συµµετοχή µας στην αγροτική οδοποία, γιατί µόνο έτσι θα µπορούµε να συνδέσουµε και τη θάλασσα µε την ενδοχώρα και θα µπορεί ο επισκέπτης που θα έρθει να την επισκεφτεί.

 Θα πρέπει να έρθει µία µεγάλη εταιρεία από αυτές που ξέρουν να κάνουν τέτοιου τύπου µελέτες, βλέποντας τις ανάγκες της περιοχής και να προτείνει παρεµβάσεις που θα διασφαλίζουν τη συνέχεια σε όλο το παραλιακό µέτωπο. 

Εδώ µεγάλο ρόλο θα παίξει και η αξιοποίηση της σιδηροδροµικής γραµµής είτε µε έναν ενιαίο ποδηλατοδρόµο, είτε µε έναν ενιαίο πεζόδροµο. Θα φέρει πολύ µεγάλη ανάπτυξη στον τόπο εάν οι παραλίες αυτές όλου του δήµου  ενωθούν, ως επικοινωνία. Με την αξιοποίηση της σιδηροδροµικής γραµµής που θα προτείνει διαθέσιµους χώρους που εµείς θα τους δώσουµε, για να προταθούν ίσως πρωτοποριακές κατασκευές σε συνεργασία µε τους ντόπιους επιστήµονες».

ΦΡΟΣΩ ΣΤΙΒΑΧΤΟΠΟΥΛΟΥ – ΣΤΑΥΡΙΔΗ

Από την εφημερίδα “ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ”