Στην Τιμισοάρα της Ρουμανίας
Από τη Δευτέρα 1 Μαΐου 2017 έως και την Παρασκευή 5 Μαΐου 2017, πραγματοποιήθηκε στην Τιμισοάρα της Ρουμανίας η δεύτερη διακρατική συνάντηση στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εκπαιδευτικού Προγράμματος Erasmus+ ΚΑ201 «DREAM – Discover Real Everywhere Application of Mathematics», το οποίο έχει ως στόχο την δημιουργία ηλεκτρονικών μαθημάτων στα Μαθηματικά με βάση προβλήματα της πραγματικής ζωής. Η συνάντηση φιλοξενήθηκε στο σχολείο Constantin Diaconovici Loga της Τιμοσοάρα που συντονίζει το πρόγραμμα με υπεύθυνη την καθηγήτρια κα. Gizela Agneta Fuioagă.
Το σχολείο μας εκπροσωπήθηκε από το Δ/ντή κ. Χαριτωνίδη Ευστράτιο και τον καθηγητή Πληροφορικής Διαμαντόπουλο Νικόλαο, και τους μαθητές/τριες της Α΄ τάξης Μποδιώτη Ανδρέα, Κοττά Γεώργιο, Καρατζά Ευαγγελία, Βογιατζή Ασπασία και την μαθήτρια της Β’ τάξης Σκούρα Δήμητρα. Εκτός από την ελληνική και τη ρουμανική ομάδα, στη συνάντηση συμμετείχε και η σχολική ομάδα του Πορτογαλικού σχολείου Agrupamento de Escolas Soares Basto που συνεργάζεται στο πρόγραμμα. Συμμετείχαν ακόμη δύο καθηγήτριες από το Πορτογαλικό σχολείο, πέντε καθηγήτριες από το ρουμανικό σχολείο καθώς και μία καθηγήτρια από το ρουμάνικο Πανεπιστήμιο Universitatea Tibiscus din Timisoara που επίσης αποτελεί εταίρο του προγράμματος.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι μαθητές/τριες από την Ελλάδα και την Πορτογαλία φιλοξενήθηκαν σε οικογένειες μαθητών/τριων του ρουμάνικου σχολείου, με στόχο την πολιτισμική αλληλεπίδραση, τη φιλία, την ανάδειξη της φιλοξενίας και την καλλιέργεια του πολιτισμού της ειρήνης.
Η δεύτερη αυτή συνάντηση είχε ως κύριο άξονα την παρουσίαση από τους μαθητές των σχολείων των πρακτικών μαθημάτων για τα Μαθηματικά που ανέπτυξαν την προηγούμενη περίοδο του προγράμματος, τα οποία -σύμφωνα με τον σκοπό του προγράμματος- προβλέπεται να ενισχύσουν την ελκυστικότητα των Μαθηματικών στο σχολείο και να δράσουν αποτρεπτικά στην αντίληψη πολλών μαθητών ότι τα Μαθηματικά είναι πολύ θεωρητικά για να είναι χρήσιμα για οτιδήποτε στη ζωή τους, με αποτέλεσμα τα μεγάλα ποσοστά αποτυχίας των μαθητών. Οι μαθητές κάθε σχολείου, με τη βοήθεια των συμμετεχόντων εκπαιδευτικών του σχολείου τους, καθοδήγησαν και βοήθησαν τους συμμετέχοντες συμμαθητές τους από τα άλλα σχολεία να επιλύσουν τις πρακτικές μαθηματικές δραστηριότητες που περιλάμβαναν πειραματισμούς, hands-on δραστηριότητες, υπαίθριες συνεργατικές δραστηριότητες, σταυρόλεξα, κουίζ, κ.α.
Την πρώτη μέρα (Πρωτομαγιά) οι συμμετέχοντες μαθητές και εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν την περιοχή Poeni Strimbu της Τιμοσοάρα και να απολαύσουν μία υπέροχη ορειβατική και αθλητική δράση στην φύση, που περιελάμβανε και μαθηματικές δραστηριότητες.
Την δεύτερη ημέρα παρουσιάστηκαν σχέδια μαθημάτων από κάθε σχολείο τα οποία αφορούσαν καλές πρακτικές διδασκαλίας των Μαθηματικών στην Οικονομία. Την τρίτη ημέρα παρουσιάστηκαν σχέδια μαθημάτων με θέμα τα Μαθηματικά στην Φύση. Την τέταρτη ημέρα παρουσιάστηκαν σχέδια μαθημάτων με θέμα τα Μαθηματικά στην Φυσική.
Την τελευταία ημέρα συζητήθηκαν οι επόμενες δραστηριότητες που πρέπει να γίνουν τους επόμενους μήνες από κάθε σχολείο και καθορίστηκε η ημερομηνία της επόμενης συνάντησης που θα πραγματοποιηθεί στο Oliveira Di Azemeis της Πορτογαλίας από τις 9 έως τις 13 Οκτωβρίου 2017. Στη συνέχεια, σε μια υπέροχη τελετή λήξης έγινε απονομή αναμνηστικών διπλωμάτων στους συμμετέχοντες και όλοι οι εταίροι παρακολούθησαν εκδήλωση του ρουμάνικου σχολείου όπου παρουσιάστηκαν και διδάχθηκαν τοπικοί χοροί. Στην εκδήλωση συμμετείχαν μαθητές και εκπαιδευτικοί όλων των σχολείων, οι τοπικές αρχές, φορείς και σύλλογοι της περιοχής.
Οι εκπαιδευτικοί του σχολείου μας συμμετείχαν σε τρεις επιπλέον επιμέρους συναντήσεις με τους εκπαιδευτικούς των συνεργαζόμενων σχολείων, των οποίων η θεματολογία αφορούσε τη μέχρι στιγμής πορεία και τη μελλοντική εξέλιξη των εργασιών του προγράμματος. Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων αυτών πραγματοποιήθηκε αξιολόγηση και αναστοχασμός για το πρώτο εξάμηνο εφαρμογής του προγράμματος, το παραγόμενο έργο (εκπαιδευτικό υλικό σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή κ.α.) και τους στόχους και τα έργα που θα πρέπει να υλοποιηθούν κατά τη διάρκεια του υπόλοιπου χρόνου εφαρμογής και ολοκλήρωσης του προγράμματος.
Στις παράλληλες εκδηλώσεις του επίσημου προγράμματος οι συμμετέχοντες μαθητές και εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τα τοπικά ήθη, έθιμα, χορούς και δημοφιλή στην φιλοξενούσα χώρα αθλήματα, να γνωρισθούν και να ανταλλάξουν απόψεις με εκπαιδευτικούς φορείς και εκπροσώπους των τοπικών αρχών και να επισκεφθούν τα πολλά και πανέμορφα αξιοθέατα στην Τιμοσοάρα.
Η διοργάνωση στέφθηκε, για άλλη μία φορά με απόλυτη επιτυχία, όχι μόνο σχετικά με τους συγκεκριμένους στόχους του προγράμματος, αλλά και στο πλαίσιο των αλληλεπιδράσεων των μαθητών/τριών των τριών χωρών, ως πρακτική οικοδόμησης του πολιτισμού της ειρήνης και της συνεργασίας. Όλοι οι εταίροι ευχαρίστησαν θερμά τον Διευθυντή του Ρουμάνικου σχολείου κ. Milin Tihomir καθώς και τους εκπαιδευτικούς του ρουμάνικου σχολείου για τη θερμή φιλοξενία και την άψογη διοργάνωση. Όλες οι δράσεις που έλαβαν χώρα στο πλαίσιο της συνάντησης προβλήθηκαν από μεγάλο μέρος των τοπικών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, ηλεκτρονικών και έντυπων.