Οι έφηβοι που ξενυχτάνε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να βλάπτουν τον ύπνο τους, αυξάνοντας τον κίνδυνο να εκδηλώσουν κατάθλιψη ή αγχώδη διαταραχή.
Αυτό προκύπτει από μία νέα μελέτη στην οποία συμμετείχαν 467 έφηβοι, ηλικίας 11 έως 17 ετών, από γυμνάσια και λύκεια της Σκωτίας, οι οποίοι συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια για τις συνήθειές τους όσον αφορά το Facebook και το Twitter, καθώς και για τη συναισθηματική επένδυση που έκαναν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πόσο αναγκασμένοι ένιωθαν να είναι διαθέσιμοι νύχτα και μέρα, και το άγχος τους αν δεν απαντούσαν αμέσως στα alerts.
Όπως διαπίστωσαν οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης που πραγματοποίησαν τη μελέτη, αν και γενικώς η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης επηρέαζε αρνητικά την ποιότητα του ύπνου και την ψυχική υγεία των εφήβων, εκείνοι που κινδύνευαν περισσότερο ήσαν όσοι ήταν ενεργοί στο FB ή τουϊταραν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.
Επιπλέον, η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης τη νύχτα και η έντονη συναισθηματική επένδυση στα μέσα αυτά σχετίσθηκαν με μειωμένη αυτοεκτίμηση και υψηλότερο επίπεδο άγχους και κατάθλιψης.
Όπως είπαν οι ερευνητές στο Ετήσιο Συνέδριο Αναπτυξιακής & Κοινωνικής Ψυχολογίας (DEV 2015) της Βρετανικής Ψυχολογικής Εταιρείας όπου παρουσίασαν τα ευρήματά τους, διαπίστωσαν πως ακόμα και 11χρονα παιδιά χρησιμοποιούν πολύ το FB – με ορισμένα να το χρησιμοποιούν ταυτοχρόνως σε πολλαπλές συσκευές (π.χ. και στο κινητό και στο τάμπλετ) ώστε να απαντούν ταχύτατα σε όλα τα posts.
«Η εφηβεία μπορεί να είναι μία περίοδος μεγάλης επιρρέπειας στην έναρξη κατάθλιψης και αγχώδους διαταραχής και η φτωχή ποιότητα ύπνου μπορεί να συμβάλλει σε αυτό», δήλωσε η καθηγήτρια Ψυχολογίας δρ Χέδερ Λίλαντ Γουντς.
«Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τον τρόπο συσχέτισης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης με αυτού του είδους τα προβλήματα ψυχικής υγείας. Ολοένα περισσότερα επιστημονικά στοιχεία υποστηρίζουν την ύπαρξη αυτής της σχέσης, αλλά δεν γνωρίζουμε ακόμα την αιτία» πρόσθεσε.