Προσκυνηματική επίσκεψη στη νήσο Άνδρο πραγματοποίησε το τριήμερο 25-27 Απριλίου η Ιερά Μητρόπολη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας με επικεφαλής τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ. Αμβρόσιο, ο οποίος συνοδευόταν από ιερείς και ομάδα ευλαβών χριστιανών από το Αίγιο, την Πάτρα, την Κόρινθο και την Αθήνα.
Η συγκεκριμένη δράση ήταν αποτέλεσμα πρωτοβουλίας του Σεβασμιωτάτου που θέλησε με αυτόν τον τρόπο να προσφέρει ένα «δώρο αγάπης» σε συνεργάτες και φίλους, αναλαμβάνοντας ο ίδιος τα έξοδα μετακίνησης και διαμονής τους, με σκοπό να αναδείξει τον Άγιο Νικόλαο τον εν Βουνένοις, η Κάρα του οποίου έχει αποθησαυρισθεί στην ομώνυμη Ιερά Μονή τής νήσου.
Ένα λεωφορείο με 10 περίπου ιερείς και 40 προσκυνητές αναχώρησε το μεσημέρι της Τετάρτης για το λιμάνι της Ραφήνας, όπου το απόγευμα επιβιβάστηκαν σε πλοίο της γραμμής με προορισμό την Άνδρο, στην οποία αφίχθησαν αργά το απόγευμα για να τακτοποιηθούν και να καταλύσουν στο «Perrakis hotel», που βρίσκεται στο Κυπρί.
Το πρωί της επόμενης ημέρας άπαντες αναχώρησαν για την ανδρική Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου, η οποία βρίσκεται πλησίον του χωριού «Αποίκια» και συγκεκριμένα στην περιοχή «Ώρες», που έλαβε το εν λόγω όνομα επειδή εκεί παλαιά ανέβαιναν οι άρχοντες και οι ναυτικοί του νησιού για να ακούσουν την Ακολουθία των Μεγάλων και Βασιλικών Ωρών. Με μακρόχρονη και έντονη ιστορική παρουσία στα θρησκευτικά και εθνικά δρώμενα της πατρίδος μας η Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου καθίσταται σημείο αναφοράς ανάμεσα στα μοναστικά κέντρα της Ελλάδος.
Στην τελεσθείσα Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξήρχε ο σεπτός Ποιμενάρχης μας, ενώ λίγο πριν την Απόλυση οι προσκυνητές συμμετείχαν στο Κοινό Ποτήριο της Θείας Ευχαριστίας. Στην Ιερά Μονή φυλάσσονται πολλά ιερά λείψανα ανεκτίμητης θρησκευτικής αξίας και όχι μόνο, τα οποία προσκύνησαν ευλαβικά οι επισκέπτες. Μεταξύ αυτών η ιερά εικόνα της Παναγίας της Μυροβλύτισσας «Ρίζα του Ιεσσαί» (βρίσκεται στο Καθολικό και προέρχεται από τον Ναό της Παναγίας των Βλαχερνών Κωνσταντινουπόλεως από τον 16ο αιώνα όταν την μετέφεραν πατέρες της Μονής από το Μετόχι Βλάχ – Σαράι), τα ιερά λείψανα του Αγίου Νικολάου του Ιεράρχου, η ευωδιάζουσα και θαυματουργή Τιμία Κάρα του Αγίου Νικολάου του Νέου (εν Βουνένοις), η γνάθος του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, η χείρα της Αγίας Μακρίνης αδελφής του Μ. Βασιλείου, τμήμα της Κάρας του Αγίου Ιωσήφ του Αριμαθαίας, ο μηρός τού Αγίου Μεγαλομάρτυρα Ιακώβου του Πέρσου και πλήθος άλλων τιμίων λειψάνων.
Μετά τη Θεία Λειτουργία, ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής και η Αδελφότητα παρέθεσαν πρωινό στο Σεβασμιώτατο και τους συνοδούς του, οι οποίοι έγιναν δεκτοί με πολλή ευγένεια και αγάπη, εκφράζοντας από την πλευρά τους ευχαριστίες για την άψογη φιλοξενία.
Την ίδια ημέρα οι προσκυνητές επισκέφθηκαν τις Ιερές Μονές Αγίας Μαρίνας και Παναχράντου. Η πρώτη, με το αγίασμα και την ιερά εικόνα τής Αγίας Μαρίνας, βρίσκεται επίσης πλησίον των Αποικίων, έχει ανακαινισθεί πρόσφατα και είναι αφιερωμένη στην Μεγαλομάρτυρα του 3ου αιώνα μ.Χ. Χρονολογείται από το 1325, όταν στην περιοχή «Λίτρες» παρουσιάζεται με θαυματουργό τρόπο η Αγία Μαρίνα σε γέροντα ασκητή και του υποδεικνύει να βρει την εικόνα της σε μια σχισμή ενός βράχου, όπως και έγινε. Κατά τον 16ο αιώνα το μοναστήρι καίγεται τρεις φορές από επιδρομές πειρατών, αλλά ο Ιερομόναχος Σωφρόνιος καταφέρνει να το ανακαινίσει, πουλώντας την περιουσία του στην Πελοπόννησο. Το μετατρέπει σε γυναικείο μοναστήρι, που έφθασε να φιλοξενεί ακόμη και 100 Μοναχές. Η Αγία Μαρίνα της Άνδρου έχει κάνει πολλά θαύματα τις τελευταίες δεκαετίες, με γνωστότερο το θαύμα της θεραπείας τού μικρού Ανδρέα Βασιλείου από την Κύπρο.
Οι επισκέπτες, αφού προσκύνησαν την ιερά εικόνα της Αγίας αλλά και την επίσης θαυματουργή εικόνα της Παναγίας στην οποία ανθούν θαυματουργικά ξερά κλαδιά από κρίνα κατά τον Δεκαπενταύγουστο, έγιναν δεκτοί από τον Καθηγούμενο, Γέροντα Κυπριανό Χειμωνά, που φημίζεται για τη φιλοξενία του αλλά και για τις άοκνες προσπάθειές του για την ανακαίνιση της Ιεράς Μονής.
Με τη σειρά του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τον Αρχιμανδρίτη π. Κυπριανό και την Αδελφότητα για την εγκάρδια υποδοχή και φιλοξενία που επεφύλαξαν σε όλους τους προσκυνητές. Σημείωσε δε το σπουδαίο πνευματικό και ιεραποστολικό έργο που επιτελεί η Αδελφότητα και ευχήθηκε ο Θεός να τις ενισχύει στη Διακονία τους.
Το προσκυνηματικό πρόγραμμα της δεύτερης ημέρας ολοκληρώθηκε το απόγευμα με επίσκεψη στην Ιερά Μονή Παναχράντου, η οποία βρίσκεται… γαντζωμένη στη θέση «Καταφύγιο» στη βόρεια πλαγιά του όρους «Γερακώνες», περιστοιχισμένη από βραχώδεις όγκους! Σύμφωνα με την παράδοση, κτίστηκε από τον Αυτοκράτορα Νικηφόρο Φωκά το 963-969, κατά την επιστροφή του από την εκστρατεία κατά των Αράβων της Κρήτης. Εκεί φυλάσσεται η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας και η Κάρα του Αγίου Παντελεήμονος, η οποία μεταφέρθηκε από την Κωνσταντινούπολη το 1705. Στην Ιερά Μονή ήταν φυλακισμένος ο μοναχός Χριστόφορος Παπουλάκος, ο οποίος γεννήθηκε στα Άρμπουνα Καλαβρύτων.
Ηγούμενος είναι ο πατήρ Ευδόκιμος Φραγκουλάκης, που υπηρετεί την Ιερά Μονή από το 1957 (!) και ο οποίος, ως άψογος οικοδεσπότης, υποδέχθηκε τους προσκυνητές που τους ξενάγησε κάνοντας μία σύντομη αναφορά στο ιστορικό της. Μάλιστα, ο π. Ευδόκιμος εδέχθη τα ειλικρινή συγχαρητήρια των προσκυνητών για το ότι έχει καταστήσει με τις άοκνες φροντίδες του την Ιερά Μονή έναν επίγειο παράδεισο, στον οποίο έρχονται καθημερινά εκατοντάδες πιστών για να ξεκουραστούν ψυχικά και να ανανεωθούν πνευματικά.
Η τρίτη και τελευταία ημέρα παραμονής στην Άνδρο περιελάμβανε πρωινή επίσκεψη στην μεγαλύτερη Ιερά Μονή της νήσου, αυτή της Ζωοδόχου Πηγής ή της Αγίας, που βρίσκεται ανάμεσα στο Γαύριο και το Μπατσί. Αρχικά στο Μοναστήρι διέμεναν καλόγεροι μέχρι το 1928, όμως από εκεί κι έπειτα μετατράπηκε σε γυναικείο. Οι επισκέπτες θαύμασαν την βυζαντινού ρυθμού εκκλησία με το ξυλόγλυπτο τέμπλο, ενώ ξεναγήθηκαν στη βιβλιοθήκη, το μουσείο με ιερά άμφια και σκεύη καθώς και στην αίθουσα όπου περιέχει συλλογή προϊστορικών εργαλείων. Ακολούθως έγιναν δέκτες της αγάπης και της φιλοξενίας της μικρής Αδελφότητος. Τις ευχαριστίες όλων εξέφρασε ο Σεβασμιώτατος προς την Οσιωτάτη Καθηγουμένη και την Ιερά Αδελφότητα, στις οποίες ευχήθηκε να έχουν πλουσία την Χάρη του Αναστάντος Χριστού.
Αργά το απόγευμα της Παρασκευής οι προσκυνητές επέστρεψαν στο Αίγιο. Γενική ήταν η ικανοποίηση όλων για τις απίστευτες εμπειρίες που βίωσαν με την επίσκεψη στα Ιερά Προσκυνήματα της Άνδρου, εκφράζοντας θερμές ευχαριστίες προς τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ. Αμβρόσιο για την πνευματική ανάταση που ένιωσαν αλλά και για το θρησκευτικό δέος που… πλημμύρισε τις ψυχές τους!