Τα τσιμπήματα της μέλισσας και της σφήκας είναι συχνά το καλοκαίρι καθώς περνάμε όλο και περισσότερο χρόνο στη φύση. Είναι γνωστό πως όταν μας τσιμπάει μια μέλισσα ή μια σφήκα, εγχέει δηλητήριο μέσω του κεντριού της στο δέρμα μας. Η διαφορά τους βρίσκεται στο γεγονός πως οι σφήκες έχουν κεντριά χωρίς ακίδες, που δεν τα αφήνουν στο δέρμα μας ενώ η μέλισσα έχει ένα αγκαθωτό κεντρί που παραμένει στο δέρμα και μετά από το τσίμπημα.
Aν κάποιος είναι αλλεργικός στο τσίμπημα της μέλισσας ή της σφήκας θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός καθώς η αλλεργική αντίδραση που προκαλείται-η γνωστή αναφυλαξία- μπορεί να εξελιχθεί σε πολύ σοβαρή κατάσταση για τη ζωή του. Βέβαια στη πλειοψηφία τους, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν κινδυνεύουν από το τσίμπημα αλλά η αντίδραση του οργανισμού περιορίζεται στο κοκκίνισμα και στο πόνο στην περιοχή του τσιμπήματος. Συνήθως ακολουθεί τοπικό οίδημα ή/και κνησμός, αλλά ο πόνος εξαφανίζεται συνήθως μετά από μερικές ώρες ,αν και σε λίγες περιπτώσεις μπορεί να διαρκέσει μέχρι και λίγα 24ωρα.
Αντίθετα σε μια συστημική αλλεργική αντίδραση, ολόκληρος ο οργανισμός επηρεάζεται και θα παρουσιαστεί κνίδωση, ερυθρότητα ή πρήξιμο σε περιοχές του σώματος μακριά από το σημείο του τσιμπήματος. Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν επίσης:
- έμετο
- ναυτία
- διάρροια
- ζάλη
Τα επείγοντα συμπτώματα που θα πρέπει να γνωρίζετε είναι τα εξής:
- Οίδημα του λάρυγγα, που προκαλεί πρόβλημα στην αναπνοή
- Βήχας ή συριγμός
- Σοβαρή κνίδωση
- Κοιλιακές κράμπες, ναυτία και εμετός
- Ελάττωση της αρτηριακής πίεσης που μπορεί να οδηγήσει σε σύγχυση και ζαλάδα.
Τσίμπημα από μέλισσα ή σφήκα: Tι πρέπει να κάνω μετά;
Στην περίπτωση που έχετε ιστορικό αντιδράσεων σε τσιμπήματα εντόμων, κάλο είναι να επικοινωνήσετε άμεσα με έναν γιατρό ή με τις Πρώτες Βοήθειες, αν είστε στην εξοχή ή στην θάλασσα.
Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να κάνετε πάντως είναι να προσπαθήσετε να ελέγξετε αν το κεντρί είναι ακόμα μέσα στο δέρμα σας -αναζητήστε μια μικρή μαύρη κουκκίδα στο σημείο του τσιμπήματος- και αφαιρέστε το αμέσως όταν είναι ορατό στην πληγή. Το δηλητήριο της μέλισσας είναι στον σάκο του κεντριού, ο οποίος παραμένει στο δέρμα του θύματος και μπορεί να πάρει 2-3 λεπτά για να απελευθερώσει όλο το δηλητήριο. Αν απομακρύνετε άμεσα το κεντρί, θα αντιμετωπίσετε καλύτερα τις επιπτώσεις του τσιμπήματος.
Αν είναι ορατό προσπαθήστε να το απομακρύνετε σπρώχνοντάς το πλάγια με τα δάχτυλά σας και αν χρησιμοποιήσετε τσιμπιδάκι να είστε πολύ προσεκτικοί, γιατί είναι πιθανόν πιέζοντάς το να ελευθερώσετε περισσότερο δηλητήριο μέσα στην πληγή κι έτσι να πονέσει περισσότερο.
Στη συνέχεια εφαρμόστε πάγο ή κρύες κομπρέσες στην περιοχή για να μειώσετε τον ερεθισμό και την τοπική φλεγμονή.
Το επόμενο βήμα σας θα πρέπει να είναι να καθαρίσετε απαλά την περιοχή με σαπούνι και νερό και να εφαρμόστε μια κρέμα υδροκορτιζόνης για να μειώσετε τη σοβαρότητα της αντίδρασης. Αν χρειάζεται, πάρτε και κάποιο αντιισταμινικό ή/και κάποιο απλό αναλγητικό, όπως η ιβουπροφαίνη, ή ακεταμινοφαίνη για μεγαλύτερη ανακούφιση από τα συμπτώματα.