Χαλβάς σιμιγδαλένιος από τον ΄Ακη Πετρετζίκη

Συστατικά
  • 3/4 κούπας ηλιέλαιο
  • 1 κούπα χοντρό σιμιγδάλι Melissa 
  • 1 κούπα ψιλό σιμιγδάλι Melissa 
  • 3 κούπες ζάχαρη
  • 4 κούπες νερό
  • ξύσμα από 3 πορτοκάλια
  • 1 κ.γ. κανέλα
  • 1/4 κ.γ. γαρύφαλλο
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας ή 1 βανιλίνη
  • 150 γρ. αμύγδαλο φιλέ ή λευκό (χωρίς φλούδα)

 

Μέθοδος Εκτέλεσης
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C στον αέρα.
  • Ψήνουμε το αμύγδαλο σε ένα ρηχό ταψί που έχουμε στρώσει με λαδόκολλα για 5-8 λεπτά.
  • Σε μια αντικολλητική κατσαρόλα σοτάρουμε το λάδι με τα δύο σιμιγδάλι σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα το μείγμα και να καβουρδιστεί το σιμιγδάλι (όχι να καεί) για 4-5 λεπτά.
  • Μόλις πάρει ωραίο χρώμα ρίχνουμε και τα αρωματικά μας, την κανέλα και το γαρύφαλλο και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε.
  • Προσθέτουμε τη ζάχαρη, αφαιρούμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και ρίχνουμε και τις 4 κούπες νερό. Μεταφέρουμε στη φωτιά και χαμηλώνουμε λίγο.
  • Ρίχνουμε και το ξύσμα από τα πορτοκάλια, τη βανίλια και ανακατεύουμε συνεχώς σε χαμηλή φωτιά για 10-15 λεπτά μέχρι να δέσει ο χαλβάς μας.
  • Μόλις δούμε φουσκάλες ο χαλβάς μας είναι σχεδόν έτοιμος. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα (Αν δούμε ότι πάει να μας αρπάξει, χαμηλώνουμε τη φωτιά). Ξέρουμε ότι είναι έτοιμος, όταν ξεκολλάει από μόνος του από τον πάτο της κατσαρόλας (μόλις γυρίσουμε την κατσαρόλα λίγο στο πλάι).
  • Όταν είναι έτοιμος, προσθέτουμε και το αμύγδαλο και ανακατεύουμε εκτός φωτιάς.
  • Στο σημείο αυτό, αν θέλουμε, προσθέτουμε περισσότερα αρωματικά.
  • Αδειάζουμε το μείγμα σε μία φόρμα σιλικόνης 22 εκ. με τρύπα στη μέση ή σε μία αντικολλητική φόρμα και απλώνουμε το χαλβά μας με ένα κουτάλι.
  • Αφήνουμε να κρυώσει για 1 ώρα, ξεφορμάρουμε, πασπαλίζουμε με κανέλα και μπορούμε να συνοδεύσουμε με παγωτό.
  • Αν θέλουμε σερβίρουμε το χαλβά μας και ζεστό.