ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΧΘΕΣ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΠΑΠΑΓΟΥ – ΧΟΛΑΡΓΟΥ Η ΕΠΙΣΗΜΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΛΕΥΚΩΜΑΤΟΣ «ΜΟΥΣΕΙΟΝ ΙΑΚΩΒΟΣ ΤΣΟΥΝΗΣ» ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ ΚΑΙ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ
Πολλές φορές είναι δύσκολο να διαχωριστεί ο κοινωνικός ρόλος ενός φορέα από την εθνική προσπάθεια. Σε δύσκολους καιρούς, όπως η Κατοχή ή και η σημερινή οικονομική αλλά και ηθική κρίση, οι εθνικοί αγώνες τείνουν να ταυτιστούν με τους κοινωνικούς. Η Εκκλησία και ειδικότερα η Ιερά Μητρόπολη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας είναι περήφανη για τη μεγάλη συμβολή της στους εθνικούς αγώνες, όπως περήφανη είναι εδώ και πέντε χρόνια με την ίδρυση και λειτουργία του Μουσείου «Ιάκωβος Τσούνης», ενός Μουσείου με εθνικό, κοινωνικό και θρησκευτικό περιεχόμενο που έρχεται να ενισχύσει και να συνεχίσει αυτή την συμβολή και προσφορά στο Έθνος με αντικείμενα τα οποία αναδεικνύουν τον πνευματικό πλούτο και την ανθρώπινη δημιουργικότητα μιας σπουδαίας ελληνικής ψυχής. Του κ. Ιακώβου Τσούνη! Ένα όνομα, το οποίο είναι ταυτόσημο διεθνώς με τις έννοιες «εντιμότητα», «εργατικότητα», «δημιουργικότητα» και «προσφορά».
Έτσι, η συλλογή των εκθεμάτων, μετά την απόκτηση του νέου τους σπιτιού στο Αίγιο (οδός Πολυχρονιάδου 8), από χθες το απόγευμα απέκτησαν (και επισήμως) και το δικό τους Λεύκωμα, μέσα από το οποίο προβάλλεται το μεγαλείο τού ελληνικού και δημιουργικού πνεύματος.
Η παρουσίαση του Λευκώματος πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στην αίθουσα «Μίκης Θεοδωράκης» του δημαρχείου Παπάγου – Χολαργού, παρουσία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβροσίου, Νέας Σμύρνης κ. Συμεώνος και Βρεσθένης κ. Θεοκλήτου, του Πρωτοσυγκέλλου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών Αρχιμανδρίτου π. Συμεώνος Βολιώτη, των δημάρχων Παπάγου – Χολαργού κ. Ηλία Αποστολόπουλου, Αιγιαλείας κ. Αθανασίου Παναγόπουλου και Καλαβρύτων κ. Γεωργίου Λαζουρά, του Προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας κ. Νικολάου Σακελλαρίου, των επίτιμων δημάρχων Χολαργού κ. Βασιλείου Ξύδη και κ. Δημητρίου Νικολάου, του Υπαρχηγού ΓΕΕΘΑ Αντιστράτηγου κ. Κωνσταντίνου Φλώρου, του προέδρου της Αθηναϊκής Λέσχης κ. Κυριάκου Κουκουλομμάτη και πλήθους κόσμου, μεταξύ των οποίων και 50 Αιγιαλείς (κληρικοί και λαϊκοί) οι οποίοι μετέβησαν στην πρωτεύουσα με λεωφορεία που διέθεσε η Ιερά Μητρόπολή μας.
Αρχιερατικός Επίτροπος Αιγίου π. Χρήστος Τσάκαλος: «Ο Ιάκωβος
Τσούνης αποτελεί σπουδαίο κεφάλαιο του Έθνους μας!»
Την εκδήλωση συντόνισε ο Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος π. Χρήστος Τσάκαλος, Αρχιερατικός Επίτροπος Αιγίου, ο οποίος, πριν καλέσει στο βήμα τούς επίσημους προσκεκλημένους, τόνισε πως η Ιερά Μητρόπολις Καλαβρύτων και Αιγιαλείας λέει «ναι» στον Πολιτισμό, αναδεικνύοντας και προβάλλοντας αντικείμενα, τα οποία φανερώνουν και πιστοποιούν την αξία του. «Επειδή τα αντικείμενα και τεκμήρια του Πολιτισμού εκφράζουν ταυτοχρόνως και ιστορία, η Μητρόπολή μας προσθέτει στην μακρόχρονη σπουδαία ιστορία της, την σύγχρονη, όπως αυτή έχει καταγραφεί μέσα από την διαδρομή μιας μεγάλης και αξίας τιμής και επαίνου προσωπικότητας. Μιας προσωπικότητας καταξιωμένης σε όλους τούς τομείς του ιστορικού γίγνεσθαι, η οποία ακούει εις το όνομα ΄΄ Ιάκωβος Τσούνης΄΄. Εμείς δεν θα αναφερθούμε άμεσα στη βιογραφία του. Αντί αυτού θα εισέλθουμε στο βάθος και την ουσία της μεγάλης προσωπικότητας, αναφέροντας κάποιους από τούς πάμπολλους χαρακτηρισμούς, τούς οποίους κατά καιρούς τού έχουν αποδώσει σημαίνουσες προσωπικότητες και διακεκριμένες μορφές της Εκκλησίας, του πνεύματος, της επιστήμης, της πολιτικής, των Ενόπλων Δυνάμεων και άλλων υψηλών θεσμών. Χαρακτηρίστηκε λοιπόν ο κ. Τσούνης ως άνθρωπος φαινόμενο, άνθρωπος με κεφαλαία γράμματα, άνθρωπος που μάχεται διά μια κοινωνία πιο ηθική και δίκαιη, σπάνιος άνθρωπος με καρδιά πλατιά σαν τη θάλασσα, πατριώτης, ευεργέτης, ιδεολόγος, ακαταμάχητος αγωνιστής των εθνικών μας δικαίων, ευπατρίδης, φλογερή καρδιά, ακούραστο αγωνιστικό πνεύμα που ακολουθεί και δείχνει πορεία χρέους, εραστής των γραμμάτων και της «διά βίου Παιδείας», σπουδαίο κεφάλαιο του Έθνους!
Ακολούθως, ο π. Χρήστος εξήγησε πως ο κ. Τσούνης, έχοντας άμεση σχέση με την Εκκλησία, αποφάσισε να εμπιστευθεί όλον τον πολύτιμο πλούτο των προσωπικών του αντικειμένων στο Μουσείο που φέρει το όνομά του στο Αίγιο, σε ένδειξη εκτίμησης στο πρόσωπο του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ. Αμβροσίου αλλά και οφειλής τιμής και ευγνωμοσύνης στη βαριά ιστορία την οποία η Ιερά Μητρόπολις Καλαβρύτων και Αιγιαλείας διαχρονικά εκφράζει. «Επιστέγασμα όλης αυτής της προσπάθειας αποτελεί το Λεύκωμα, το οποίο δημιουργήθηκε κατόπιν σχετικής εντολής του σεπτού Ποιμενάρχου μας και στο οποίο καταγράφονται και απεικονίζονται όλα εκείνα τα υψηλής αξίας αντικείμενα, που μαρτυρούν, πιστοποιούν και κυρίως επιβεβαιώνουν τους προαναφερθέντες χαρακτηρισμούς του κατόχου τους», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Αρχιερατικός Επίτροπος Αιγίου.
Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος: «Παράδειγμα προς μίμηση για τις σημερινές αλλά και τις επόμενες γενιές»
Με την ευχή να υπάρξουν στο μέλλον αντίστοιχες προσωπικότητες ξεκίνησε τον χαιρετισμό του ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος, που αναφέρθηκε στους χρόνιους δεσμούς φιλίας που διατηρεί με τον κ. Τσούνη, τον οποίο χαρακτήρισε ως παράδειγμα προς μίμηση για τις σημερινές αλλά κυρίως για τις επόμενες γενιές. Κλείνοντας συνεχάρη αλλά και ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ. Αμβρόσιο για τη ληφθείσα πρωτοβουλία του να δημιουργηθεί το συγκεκριμένο Λεύκωμα, το οποίο, όπως είπε, αποτελεί πρόσκληση για μαθητεία στις αξίες, το ήθος και τα ιδανικά.
Δήμαρχος Παπάγου – Χολαργού κ. Ηλίας Αποστολόπουλος: «Ο Ι. Τσούνης είναι ο… φάρος που μας οδηγεί στο δρόμο της προσφοράς»
Ακολούθησαν οι χαιρετισμοί των δημάρχων Παπάγου – Χολαργού κ. Ηλία Αποστολόπουλου και Αιγιαλείας κ. Αθανασίου Παναγόπουλου. Ο πρώτος, αφού ευχαρίστησε αρχικά την Ιερά Μητρόπολή μας και προσωπικά τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας για τη διοργάνωση της εκδήλωσης στο δημαρχείο, θέλησε να πει λίγα λόγια για τον κ. Ιάκωβο Τσούνη, ως δήμαρχος της πόλης που έχει (όπως είπε) την τύχη και την ευλογία να τον έχει δημότη της.
«Πρόκειται για έναν άνθρωπο ταπεινό, με μεγαλείο ψυχής, που έχει να επιδείξει πάνω απ’ όλα πλούσιο φιλανθρωπικό έργο, με γνώμονα πάντα την αγάπη για την πατρίδα μας και τον συνάνθρωπο. Έναν εθνικό θα έλεγα ευεργέτη, που διδάσκει με τον δικό του μοναδικό και ήσυχο τρόπο, την προσφορά στην πατρίδα και τον άνθρωπο. Στην συγκυρία που ζούμε, η τιμή στους ευεργέτες και η συνειδητοποίηση της αξίας τους, μας υπενθυμίζει ότι αυτό που φαίνεται ως κυρίαρχο πρόσωπο των Ελλήνων τα τελευταία χρόνια δεν είναι το αληθινό μας πρόσωπο», σημείωσε ο κ. Αποστολόπουλος, λέγοντας πως ο κ. Τσούνης αποτελεί τον «φάρο» που μας οδηγεί στο δρόμο της αλληλεγγύης και της προσφοράς.
Δήμαρχος Αιγιάλειας κ. Αθανάσιος Παναγόπουλος: «Κοσμήματα
Πολιτισμού το Μουσείο και το Λεύκωμα»
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Αιγιαλείας τόνισε πως το Μουσείο «Ιάκωβος Τσούνης» δεν έχει πλέον όρια, καθώς τα κειμήλιά του έχουν ανεκτίμητη θρησκευτική, εθνική αλλά και ιστορική αξία. «Μετά τη σωτήρια πρωτοβουλία για την περισυλλογή και διάσωση των κειμηλίων που έχουν κάνει την Αιγιάλεια πιο… πλούσια, έρχεται η συγκεκριμένη κίνηση για να την κάνει… πλουσιότερη! Κόσμημα Πολιτισμού το Μουσείο, κόσμημα Πολιτισμού και το Λεύκωμα! Και για τα δύο αισθανόμαστε μόνο υπερηφάνεια. Ένα συναίσθημα το οποίο είναι πολύ σημαντικό να κρατάμε σε συνεχή επαγρύπνηση στις ημέρες μας, προκειμένου να συνεχίσουμε να διεκδικούμε το παρόν και το μέλλον που μας αξίζει», είπε στο σύντομο χαιρετισμό του ο κ. Παναγόπουλος.
κα Χρύσα Δημητρίου: «Το Λεύκωμα αποτελεί ένα σύγχρονο οδηγό
ανθρωπιάς, ιδανικών και αξιών»
Η εκδήλωση συνεχίστηκε με την παρουσίαση του Λευκώματος από την θεολόγο κ. Χρύσα Δημητρίου, υποψήφια Διδάκτορα Βυζαντινής Αρχαιολογίας Α.Π.Θ., η οποία επιμελήθηκε της συγγραφής και εκδόσεώς του. Αρχικά, η κα Δημητρίου επεσήμανε την αγάπη και φροντίδα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη μας για τον «αδελφό» του, Ιάκωβο Τσούνη, η οποία δεν εξαντλήθηκε μόνο στη στέγαση, τοποθέτηση και διαφύλαξη των προσωπικών του αντικειμένων στο Μουσείο, αλλά προχώρησε και σε ένα άλλο επίπεδο υστεροφημίας και υποθήκης για τις επόμενες γενιές: Την επιμέλεια και έκδοση ενός Λευκώματος, του οποίου ο σκοπός δεν θα ήταν να αποτελέσει μόνο έναν απλό οδηγό ιστορικής καταγραφής, αλλά ένα σύγχρονο εμπειρικό οδηγό ανθρωπιάς, ιδανικών και αξιών.
«Το Λεύκωμα, μέσα από τις σελίδες του, ξαναζωντανεύει μέσα από την αφήγηση το ιστορικό συστάσεως του Μουσείου, όταν αυτό στεγαζόταν στο διώροφο κόκκινο κτίριο βυζαντινής αρχιτεκτονικής, στην οδό Κύπρου του δήμου Παπάγου και κατόπιν παρεμβάσεως του τ. Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Στεφανόπουλου, να μεταφερθεί στην πόλη των Πατρών και τελικά να βρει το «σπίτι» του μέσω της Ιεράς Μητροπόλεως Καλαβρύτων και Αιγιαλείας. Η κοινωνική και φιλανθρωπική δράση του κ. Τσούνη, ως ξεχωριστό κεφάλαιο στο πρώτο μέρος του Λευκώματος, μας έδωσε τη δυνατότητα να γνωρίσουμε την ανθρώπινη πλευρά του μέσα από τον τόσο έντιμο και εθνοπρεπή βίο του. Δεν θα μπορούσε άλλωστε να παραλειφθεί, όταν μάλιστα η δυναμική και χαρισματική παρουσία του στον καθημερινό ανθρώπινο στίβο, έχει ήδη αναγνωριστεί από ξεχωριστούς ανθρώπους, από εκπροσώπους της διανοήσεως της Ελλάδας και του εξωτερικού, οι οποίοι εκφράζουν την εγκάρδια εκτίμηση και τον απύθμενο θαυμασμό τους. Αυτό φαίνεται από τις αφιερώσεις εκατοντάδων βιβλίων του, τα οποία συνθέτουν πλέον μια πλούσια βιβλιοθήκη, της οποίας οι τόμοι είναι πηγή σοφίας και πνεύματος, αλλά και από τις χιλιάδες επιστολές που φυλάσσονται στο αρχείο του και περιέχουν πλούτο στοιχείων και αδιάψευστων γεγονότων», συνέχισε η Αιγιώτισσα θεολόγος, που όπως εκμυστηρεύθηκε στο ακροατήριο, μέσα από τη συλλογή των στοιχείων για την συγγραφή της εν λόγω ενότητας ανακάλυψε μια μεγαλειώδη ψυχή γεμάτη από ομορφιές, λεπτές και ευγενικές συγκινήσεις αλλά και πικρίες όταν διαπιστώνει ότι το ήθος και η αρετή της ελληνικής νοοτροπίας κινδυνεύει να σβήσει. «Μας προκάλεσε λοιπόν την απορία πολλές φορές κατά την ανάγνωση των γεγονότων της ζωής του, εάν σήμερα σε περίοδο ηθικής και κοινωνικής παρακμής είναι δυνατόν να υπάρχει ένας τέτοιος «ΆΝΘΡΩΠΟΣ» σαν τον κ. Ιάκωβο Τσούνη. Στα κείμενα του Λευκώματος συμπεριελήφθησαν σκόπιμα κάποιες από τις πιο πρόσφατες ομιλίες του, δηλώσεις και μηνύματα ζωής, όπου ο αναγνώστης μπορεί να διαπιστώσει την κραυγή αγωνίας του για τον Άνθρωπο, τη Θρησκεία και το Έθνος μας, μέσα από την ιδιότητα του Έλληνα Εθνικού Αγωνιστή. Διαβάζοντας ο καθένας είναι σε θέση να ανακαλύψει τα στοιχεία που κοσμούν την προσωπικότητα του ανδρός και να αισθανθεί ότι ο Ιάκωβος Τσούνης είναι ο δικός τους άνθρωπος που εκφράζει αυτό που κάθε Έλληνας κρύβει βαθιά στην ψυχή του», κατέληξε η υποψήφια Διδάκτωρ Βυζαντινής Αρχαιολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
κ. Ιάκωβος Τσούνης: «Έκανα το επιβεβλημένο καθήκον μου
προς την Πατρίδα!»
Μετέπειτα το λόγο έλαβε ο κ. Ιάκωβος Τσούνης, ο οποίος, με την ταπεινότητα που τον διακρίνει, χαρακτήρισε τον εαυτό του ως τον έσχατο αλλά και ελάχιστο των ανθρώπων, ερμηνεύοντας τα δημιουργήματά του ως το καλώς εννοούμενο επιβεβλημένο καθήκον του προς την Πατρίδα. «Ό,τι κι αν έκανα το έκανα από την επιθυμία μου να είμαι πάντα εθνικά και κοινωνικά χρήσιμος, έχοντας ως στόχο τη γνώση και τον παραδειγματισμό των νεώτερων ανθρώπων. Όλα αυτά τα αποκτήματα της ζωής μου, που συγκροτούν εδώ και μια πενταετία ένα ολόκληρο Μουσείο, θέλω να αποτελέσουν εύγλωττα διδάγματα για τους σύγχρονους προοδευτικούς ανθρώπους, για την αυριανή ελληνική κοινωνία. Σε καμιά περίπτωση δεν θέλησα να αποτελέσουν αντικείμενα μιας προσωπικής συλλογής ἠ να εξυπηρετήσουν κάποια μορφή κοινωνικής προβολής. Θέλω επίσης να γνωρίζετε πως δεν είμαι απολύτως τίποτα απ’ όλα αυτά που ανέφεραν οι προλαλήσαντες. Είμαι ένα ασήμαντο ανθρωπάκι. Ένα μόνο επιθυμώ: Να είμαι χρήσιμος και ουχί ευχάριστος και αρεστός. Και θα ευχαριστώ για πάντα την Πατρίδα μου που μου έδωσε την ευκαιρία να ονομάζομαι Έλληνας!», κατέληξε καταχειροκροτούμενος ο κ. Τσούνης.
Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Αμβρόσιος: «Ελάχιστος φόρος τιμής
σε έναν υπέροχο άνθρωπο!»
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ. Αμβρόσιο, ο οποίος χαρακτήρισε τη δημιουργία του Λευκώματος ως ελάχιστο φόρο τιμής σε έναν υπέροχο άνθρωπο. «Δεν μπορώ να γνωρίζω κάθε πόσα χρόνια περνούν από τη ζωή τέτοιοι άνθρωποι! Είχα την ευκαιρία να ονομάσω τον κ. Τσούνη άνθρωπο με κεφαλαία γράμματα! Δικαιολογώντας αυτό τον χαρακτηρισμό, θα σας πω ένα απλό μα συνάμα και τόσο σημαντικό παράδειγμα:Ο Ιάκωβος Τσούνης διακατεχόταν από απίστευτη αγάπη και σεβασμό προς την αείμνηστη μητέρα μου, η οποία εκοιμήθη σε ηλικία 96 ετών… Όταν την πήρε ο Θεός, σχεδόν μία φορά τον μήνα ερχόταν από την Αθήνα στο κοιμητήριο Αιγίου, απροειδοποίητα και πήγαινε στον τάφο της, όπου διάβαζε τρισάγιο για την ανάπαυση της ψυχής της… Δεν έδιδε σημεία παρουσίας σε εμένα, παρά μόνο το μάθαμε εκ των υστέρων από τους ιερείς και τους εργαζομένους στο κοιμητήριο. Αυτό και μόνο δείχνει την ποιότητα του ανθρώπου!», τόνισε εμφανώς συγκινημένος ο σεπτός Ποιμενάρχης μας, καταλήγοντας ως εξής: «Είμαστε ευγνώμονες προς τον κ. Τσούνη για αυτό τον «θησαυρό» που του έδωσε ο Θεός κατά τη διάρκεια της ζωής του και τον οποίο εμπιστεύθηκε στην Ιερά Μητρόπολή μας. Ευγνωμονώ δε τον Θεό διότι με τη σημερινή εκδήλωση τού δώσαμε ένα… χάδι αγάπης και ευγνωμοσύνης. Όλοι όσοι έχουν τη τύχη να τον γνωρίζουν από κοντά, διαπιστώνουν ότι αυτό που αποκομίζουν, είτε διαβάζοντας τη ζωή του είτε μιλώντας μαζί του, είναι ένα μάθημα, ένα παράδειγμα βίου, μια έμπνευση επιθυμίας και ζήλου να τον μιμηθούν. Τελικά, ας σκεφθούμε όλοι πως ‘‘πάσα δόσις αγαθή και παν δώρημα τέλειον άνωθεν εστι καταβαίνον από του πατρός των φώτων’’».
Αναμφισβήτητα, η χθεσινή παρουσίαση του Λευκώματος «Μουσείον Ιάκωβος Τσούνης» δεν ήταν μια απλή εκδήλωση επιδείξεως μουσειακών εκθεμάτων, αλλά αποτέλεσε (και θα αποτελεί) πρόσκληση για μαθητεία στις αξίες, τα ιδανικά, τον ανθρωπισμό, την ανδρεία, την εργατικότητα, τη δράση, τη δημιουργία, την αξιοπρέπεια, την εθνική συνείδηση, την κοινωνική προσφορά και όλα τα ωραία, υψηλά και ευγενή που αντιπροσωπεύουν τον κάτοχό τους!
Τα περιεχόμενα του Λευκώματος
Το πρώτο μέρος του Λευκώματος αναφέρεται στα βιογραφικά του στοιχεία. Συγκεκριμένα, στη μεγάλη ηρωική πράξη που τον σημάδεψε, στην επαγγελματική του πορεία, στις υψηλές γνωριμίες που σύναψε και αξιοποίησε και τέλος στην επίτευξη του υψηλού στόχου του κάθε ανθρώπου, την φυσική του υποχρέωση, τη δημιουργία δηλαδή της αξιόλογης οικογένειάς του. Τέλος, γίνεται μια σύντομη παρουσίαση κάποιων εκ των 400 τιμητικών διακρίσεων και αφιερωμάτων προερχόμενων εκ της Ελλάδας και του εξωτερικού, για τους εθνικούς αγώνες του, ως και τους αγώνες του για τον άνθρωπο και τις πανανθρώπινες αξίες.
Στο δεύτερο μέρος γίνεται μια λεπτομερής παρουσίαση των κειμηλίων. Τα κειμήλια είναι τοποθετημένα σε θεματικές ενότητες με βάση αυτό που εκφράζουν και προβάλουν, ως πίστη, ως ιστορία, ως καταξίωση, ως προσφορά. Στο Λεύκωμα παρουσιάζονται και τα 215 εκθέματα που υπάρχουν εντός των 16 προθηκών του μουσειακού χώρου (σημ.: Ένας μεγάλος αριθμός αντικειμένων φυλάσσεται σε ασφαλισμένο χώρο εντός του Μουσείου καθώς δεν υπήρχε η δυνατότητα να εκτεθούν στο σύνολό τους λόγω περιορισμένης χωρητικότητας).
Στην είσοδο του μουσείου οι επισκέπτες θα γνωρίσουν τον κ. Τσούνη από την επιβλητική προτομή που έχει φιλοτεχνηθεί και θα μάθουν γι’ αυτόν από το αναγραφόμενο βιογραφικό του. Στην πρώτη προθήκη ξεχωρίζουν οι τιμητικές διακρίσεις της Ιεράς Μητροπόλεως Καλαβρύτων και Αιγιαλείας και η αργυρά τριήρης της Αθηναϊκής Λέσχης ως ένδειξη σεβασμού στον κ. Τσούνη.
Αντικείμενα από τον θρησκευτικό και εκκλησιαστικό χώρο εκτίθενται σε ξεχωριστή προθήκη, όπου δεσπόζουν τα αρχιερατικά άμφια, οι αρχιεπισκοπικές ράβδοι, τα εγκόλπια και οι μίτρες Αρχιεπισκόπων και Πατριαρχών, όπως του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Σεραφείμ, του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη μας κ. Αμβροσίου, με ιδιαίτερης σημασίας το επιτραχήλιο του Εθνομάρτυρος Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης.
Η έντονη θρησκευτική συνείδηση του συλλέκτη φαίνεται και από το περιεχόμενο της επόμενης προθήκης. Εδώ φυλάσσονται σταυροί ευλογίας, εκκλησιαστικής και της ιδιαίτερης αιθιοπικής τέχνης, καλλιγραφημένα ευαγγέλια, τιμητικές περγαμηνές και μετάλλια από Ιερές Μητροπόλεις και Πατριαρχεία. Ανάμεσά τους ξεχωρίζει η ανώτατη τιμητική διάκριση στον κ. Ιακώβο Τσούνη του Οικουμενικού Πατριαρχείου μετά Χρυσού Σταυρού σε Μέγα Άρχοντα και Ιερομνήμονα και η Συνοδική απόφαση του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας που τον διορίζει Διευθύνοντα Σύμβουλο.
Οι περγαμηνές, οι τιμητικές επιστολές και οι ανώτατες τιμητικές διακρίσεις από τον εκκλησιαστικό χώρο συνεχίζονται, με τις περγαμηνές αναγορεύσεως του κ. Τσούνη σε Ταξιάρχη του Τάγματος των Ορθοδόξων από το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων και από το Πατριαρχείο Αντιοχείας και κυρίως την ανώτατη τιμητική διάκρισή του με το παράσημο του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ελλάδος.
Εξέχουσα θέση στο Μουσείο, καταλαμβάνει το τμήμα ξυλόγλυπτου από τον γυναικωνίτη του Ιερού Ναού της Αγίας Σοφίας Κωνσταντινουπόλεως, το οποίο αποτελεί δωρεά του μακαριστού Οικουμενικού Πατριάρχη Αθηναγόρα.
Ένα δείγμα των φιλανθρωπικών αισθημάτων, των αξιών και της ανάλογης πλούσιας δράσης του φαίνεται μέσα από τα αντικείμενα αυτής της προθήκης. Τιμητικές διακρίσεις, απονομές επαίνων και επαινετικές επιστολές από τους δήμους Παπάγου και Πατρών, φιλανθρωπικούς συλλόγους, γηροκομεία, μουσεία και επιστημονικά κέντρα συνθέτουν την ανθρώπινη πλευρά του συλλέκτη. Η φορητή εικόνα που ξεχωρίζει στο κέντρο της προθήκης προέρχεται από την οικογένεια του Κωνσταντίνου Τσούνη.
Στην προθήκη αυτή έχουν συγκεντρωθεί διπλώματα, περγαμηνές και αναμνηστικά μετάλλια, προερχόμενα από το Ελληνικό Κράτος, συγκεκριμένα από το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης, την Πολεμική Αεροπορία, το Γενικό Επιτελείο Στρατού, την Ελληνική Αστυνομία και το Ελεγκτικό Συνέδριο. Διακρίσεις όμως και αναμνηστικά υπάρχουν και από το εξωτερικό, όπως από το ΝΑΤΟ, τον Λευκό Οίκο, το Υπουργείο Ναυτικών των ΗΠΑ καθώς και τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Αβραάμ Λίνκολν. Ιδιαίτερο απόκτημα αποτελούν οι δίσκοι με ηχογραφημένες ομιλίες του Winston Churchill στο Αγγλικό Κοινοβούλιο κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Στη συλλογή του μουσείου περιέχονται επίσης σημαντικός αριθμός παλαίτυπων βιβλίων, συνοδικοί κανόνες, ιερά ευαγγέλια του 17ου αι., συλλογές χαλκογραφιών και χειρόγραφα, ένα εκ των οποίων είναι το ιερό ευαγγέλιο που χρησιμοποιήθηκε και κληροδοτήθηκε υπό του ιερέως Φωτίου Τσούνη.
Στις υπόλοιπες προθήκες παρουσιάζονται αναμνηστικά δώρα από εξέχουσες προσωπικότητες, όπως την οικογένεια Churcill, τον πρόεδρο της Αιγύπτου Ανουά Σαντάτ, τον βασιλέα της Ιορδανίας Χουσεΐν, τη Ρωσική Εκκλησία, το Ναυτικό Μουσείο Η.Π.Α. Ξεχωρίζει το ρολόι τσέπης του πατρός τού κ. Τσούνη. Αξίζει να αναφερθεί η προθήκη με τα αναμνηστικά δώρα και μετάλλια από την Εθνική Τράπεζα καθώς ο κ. Τσούνης υπήρξε ο πρώτος μεταπολεμικός καταθέτης, καθώς και σε δώρα από το Οικουμενικό Πατριαρχείο και τις Ιερές Μητροπόλεις.
Σπουδαία ιστορικά εκθέματα αποτελούν η τηλεφωνική συσκευή του Ελευθερίου Βενιζέλου, το όργανο του αεροπλάνου που συνετρίβη στο όρος Όθρυς (1991) και το τμήμα λίθου από τη νήσο των Ιμίων, στο οποίο ο κ. Τσούνης μετέβη αυτοβούλως.
Τέλος, από το χώρο της ιστορίας η συλλογή έχει να επιδείξει μια σειρά κειμηλίων που είχαν στην κατοχή τους αγωνιστές του 1821, όπως οι Λονταίοι και οι Πετμεζαίοι, πρόγονοι του κ. Τσούνη, αλλά και ο Παπαφλέσσας, ενώ ο χώρος της τέχνης εκφράζεται με πίνακες ζωγραφικής γνωστών καλλιτεχνών περιμετρικά του Μουσείου.