Σύμφωνα με την Εφημερίδα των Συντακτών, ο ρυθμός πιστωτικής επέκτασης συνεχίζει να μειώνεται δραματικά. Τα περίπου 40 δισ. ευρώ που χρεώθηκαν οι Έλληνες φορολογούμενοι για να σώσουν ουσιαστικά τους τραπεζίτες, δεν έχουν μέχρι τώρα κανένα αντίκρισμα στη χειμαζόμενη από την κρίση αγορά.
Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν αποκλειστεί πλήρως από τα “φρέσκα” δάνεια, ενώ στην περίπτωση των μεγάλων, προκρίνεται κυρίως το μοντέλο της αναχρηματοδότησης με χαμηλότερα επιτόκια και στον βαθμό που αυτά δεν “θίγουν” ιδιαίτερα το κέρδος που έχουν οι τράπεζες από την επιτοκιακή διαφορά (περίπου 3,9%) στις καταθέσεις και τις χορηγήσεις.
Από τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδος προκύπτει ότι στην παρούσα φάση οι τράπεζες “σκουπίζουν” κυριολεκτικά την αγορά, ενώ από την άλλη οι χορηγήσεις είναι ουσιαστικά “παγωμένες”. Η μείωση κατά περίπου 9 δισ. ευρώ τνω υπολοίπων επιχειρήσεων και νοικοκυριών-χωρίς διαγραφές- όχι μόνο επιβεβαιώνει την πολιτική της μη χορήγησς νέων δανείων ακόμα και στις εταιρείες που πληρούν τα τραπεζικά και επιχειρηματικά κριτήρια, αλλά και την πίεση που ασκούν οι τράπεζες με κάθε μέσο για την αποπληρωμή τους.
Η τραπεζική χρηματοδότηση του εγχώριου ιδιωτικού τομέα ήταν αρνητική (-3,7%) τον περασμένο μήνα, σε συνέχεια της μείωσης κατά 3,5% τον Ιούνιο. Η καθαρή ροή της συνολικής χρηματοδότησης προς τους ιδιώτες ήταν χαμηλότερη κατά 1,160 δισ. ευρώ, όταν τον περσινό Ιούλιο η αρνητική καθαρή ροή ήταν 855 εκατ. ευρώ. Ενώ οι τράπεζες εισπράττουν μέρος των δανείων που έχουν χορηγήσει τα προηγούμενα χρόνια και επέστρεψαν καταθέσεις περίπου 18 δισ. ευρώ από τον Ιούνιο του 2012, τα νέα δάνεια που έχουν δοθεί επιλεκτικά είναι ελάχιστα, εξ ου και το αρνητικό ισοζύγιο που καταγράφεται. Η καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις, τον Ιούλιο του 2014 ήταν αρνητική κατά 707 εκατ. ευρώ και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε σε -4,9% από -4,7% τον Ιούνιο του 2014.