Οι καμπάνες της Ειρήνης ας χτυπήσουν/ ας χτυπήσουν,
να χαρούνε τα παιδιά/ του ολέθρου τα σκοτάδια
πια να σβήσουν και τραγούδια να γιομίσουν τα παιδιά.
Χριστούγεννα! Αγάπη, φως, ειρήνη/ και στους Λαούς αδέλφια και καλοσύνη/ Χριστούγεννα! Το δίκιο κάντε νόμο/ του μίσους ν£ αφανίσετε το δρόμο. Τι να σκέφτομαι άραγε; Μήπως κανείς σας το φαντάζεται; Μα βέβαια τι άλλο από το ότι αύριο γεννιέται ο καλός Χριστός. Γι£ αυτό αφήνω ελεύθερα τα φτερά της φαντασίας μου να πετάξουν πέρα, μακριά, χιλιάδες χρόνια πίσω, κοντά σε μια μικρή σπηλιά, κάπου εκεί στη Βηθλέεμ, για να ιδώ τον ερχομό του Χριστού στη γη, που αντί να προτιμήσει να γεννηθεί μέσα σε παλάτια, γεννήθηκε στην ταπεινή αυτή σπηλιά, στον ανθρώπινο πόνο, στην ανθρώπινη δυστυχία.
Στο διάστημα της τόσο σύντομης ζωής του, ο Χριστός, μας δίδαξε την αγάπη.
Κι ας είναι μίζερη, άπιστη, παράνομη, άστατη, δειλή, τσιγκούνα ή ό,τι άλλο θέλει. Δεν παύει να ëναι το πιο υπέροχο συναίσθημα, να σου ζεσταίνει την καρδιά. Χωρίς αυτή τη ζεστασιά αργοπεθαίνεις, δίχως να το αντιλαμβάνεσαι. Μόνο η αγάπη κάνει θαύματα αν την αφήσεις. Όλη η διδασκαλία Του στηρίχτηκε στο “Αγαπάτε Αλλήλους” και το κήρυγμά Του, φωτεινές αχτίνες, εισχωρεί στην ψυχή του κάθε ανθρώπου, για να οδηγείται στη λεωφόρο της καλοσύνης, στο δρόμο του λυτρωμού.
Αγάπη και ειρήνη είναι η πανανθρώπινη διδαχή του Χριστού. Μακριά από το μίσος, έξω από την κακία, όλα είναι όμορφα, όλα ακολουθούν μια πορεία δικαιοσύνης, γίνονται ένας ευτυχισμένος κόσμος.
Δίδαξε την μετάνοια, όχι σαν τιμωρία για την αμαρτία που έκανες, αλλά σαν πορεία προς την κατανόησή της και την αποστροφή της. Χωρίς τη μετάνοια δεν ωφελεί ούτε η πίστη. Αν τα καταφέρεις, θα έρθει και η κάθαρση. Κι όταν ακόμη η προδοσία του Ιούδα, που ήταν μαθητής Του, τον έφερε στο Σταυρικό μαρτυρικό Του Θάνατο, και τότε ακόμα μιλούσε για συγχώρεση των αμαρτωλών, και των εχθρών, γιατί η συγχώρεση είναι σπουδαιότερη από την αγάπη, είναι η ίδια η αγάπη. Συγχωρώ δε σημαίνει “ξεχνώ”, σημαίνει “θυμάμαι”, μα θέλω να προχωρήσω και να επικεντρωθώ στα όμορφα πράγματα που έχει να μου προσφέρει η Ζωή, αν την αφήσω. Κάθε χρόνο οι Χριστιανοί γιορτάζουν τη γέννηση του Χριστού και η γιορταστική όψη είναι φανερή στις εκκλησίες, στους δρόμους, στα σπίτια.
Σ£ αυτή τη μεγάλη Χριστιανική γιορτή, όμως ας θυμηθούμε πως ο Χριστός που γεννήθηκε για να λυτρώσει τον άνθρωπο, δεν σταυρώθηκε μονάχα μια φορά, αλλά αμέτρητες φορές, και κάθε μέρα σταυρώνεται με τα λόγια και τις πράξεις μας. Αυτός ο σταυρικός θάνατος του Χριστού δόθηκε σαν πληρωμή της διδασκαλίας Του, του κηρύγματος της απέραντης, χωρίς σύνορα και φυλές, αγάπη.
Αγάπη και σήμερα, που οι λαοί υπερηφανεύονται για την κατάκτηση του ουρανού, δε μπόρεσαν να κατακτήσουν τη γη. Δεν μπόρεσαν να αγαπήσουν όπως, Εκείνος, αγάπησε τους ανθρώπους.
“Και επί γης ειρήνη!” Και ήρθε ο λυτρωτής των ταπεινών και των φτωχών, των αδικημένων και των δούλων. Γεννήθηκε Εκείνος! Ο Ευλευθερωτής!!! Ήρθε με την αγάπη να κατοικήσει στις καρδιές. Ξεκίνησε από τη Φάτνη για να μας φέρει το καλό. Από τη σπηλιά των αλόγων, των προβάτων και των βοδιών, μας έστειλε το χαμόγελό του ο νεογέννητος Χριστός.
Για να ξεχάσουμε τις έχθρες, τα μίση και τα πάθη, να σταματήσουν οι πόλεμοι, να πάψουν οι άνθρωποι, να σκοτώνουν τους ανθρώπους, να γλιτώσει η γη το χαλασμό.
Μπορεί να φτάνουμε στ΄ αστέρια και πάντα να γινόμαστε σοφοί, τις κακίες, τις συμφορές και το χαμό, ποιος όμως θα συντρίψει; Τα παιδιά, πότε θα δουν μια καλύτερη μέρα, πότε θα σταματήσουν να σκουπίζουν τα βουρκωμένα τους τα μάτια;
Στις καρδιές τους ποιος θα τους φέρει τη χαρά;
Τις καμπάνες της Ειρήνης ποιος θα τις ακούσει;
Απόψε πάλι, ας πάμε στη μακρινή Βηθλεέμ, εκεί στο στάβλο, εκεί που γεννήθηκε ο Ιησούς, ο Σωτήρας του Κόσμου, που τον ευαγγελίστηκαν οι προφήτες, τον λάτρεψαν στο λίκνο του οι βοσκοί και οι μάγοι, τον Σταύρωσαν οι Φαρισαίοι, τον έθαψαν οι άγιες γυναίκες, τον κήρυξαν στον κόσμο οι Απόστολοι, τον ομολόγησαν οι μάρτυρες, κι ας ανοίξουμε τις πικραμένες μας καρδιές να δεχτούμε τον ασύνορο το Λόγο του, τον Οικουμενικό: “Και επί γης Ειρήνη!”
Σας εύχομαι Χρόνια πολλά
Καλά Χριστούγεννα!
Από την έντυπη έκδοση “ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ”